Wyprawa górska – co należy spakować do plecaka?

Najnowsze

Co roku przybywa osób wybierających aktywne formy spędzania wolnego czasu. Leniwe spędzanie czasu na piasku nie jest już popularne. Staje się raczej dowodem tego, że nie dbamy o swoje zdrowie oraz kondycję fizyczną, a równocześnie nie mamy sprecyzowanych zainteresowań. Ci, którzy lubią górskie wyprawy, powinni pamiętać o dobrze dobranym ekwipunku. Bez wątpienia przyda się palnik turystyczny oraz żywność liofilizowana.


liofilizacja
Author: Chuck Feder
Source: http://www.flickr.com
Żywność liofilizowana większości z nas kojarzy się z wielodniowymi wyprawami w naprawdę wysokie górskie szczyty. To po taką żywność sięgają najczęściej himalaiści, którzy zdobywają najwyższe góry globu. Czym jest taka żywność? Jest to pożywienie, które poddawane jest procesowi liofilizacji. Polega on na suszeniu po wcześniejszym zamrożeniu. W czasie tego procesu wykorzystuje się niezwykle obniżone ciśnienie. Żywność liofilizowana cechuje się też tym, że odciągana jest z niej woda. Odparować należy minimum 70% wody. Taki proces konserwowania sprawia, że żywność odporna jest na działanie rozmaitych bakterii, które przyspieszają jej psucie - www.wgl.pl.


W efekcie jest naprawdę trwała i na górskich eskapadach sprawdza się wręcz idealnie. Metoda liofilizacji stosowana była po raz pierwszy podczas II wojny światowej na terenie Stanów Zjednoczonych. W pierwszym okresie jej istnienia była wykorzystywana do obróbki krwi, którą dzięki temu można było bez szkody dla jej wartości przewozić na naprawdę duże odległości. Z czasem zaczęto stosować ją do konserwacji żywności. Obecnie himalaiści nie umieją wyobrazić sobie bez niej funkcjonowania.

http://www.wgl.pl/category/akcesoria-turystyczne-jedzenie-palniki-i-butle
Author: Ashley Van Haeften
Source: http://www.flickr.com
Palnik turystyczny nie odgrywa może tak ważnej roli, jak żywność liofilizowana, ale jest także niezwykle przydatny. Wprawdzie może zostać zastąpiony samodzielnie rozpalonym ogniskiem, ale to wymaga już dużo większego zachodu. Trzeba bowiem uzbierać chrust, a następnie go podpalić, co nieraz może okazać się naprawdę trudne. Z pomocą palnika bez problemu uda się błyskawicznie i sprawnie przygotować ciepłe jedzenie na biwaku. Naprawdę oszczędza to czasoraz nerwy, które mogą wystąpić w sytuacji kłopotów we wznieceniem ogniska. Palnik turystyczny i żywność , która konserwowana była metodą liofilizacji istotnie ułatwiają funkcjonowanie tych, którzy kochają podróże i raczej nie zatrzymują się w pięciogwiazdkowych hotelach. Warto o tym pamiętać.